Ik ga even op vakantie. Bestellen kan gewoon maar het wordt dan pas op 22 september verstuurd.
Wij drinken thuis veel limonade met prik omdat ik zelf siroop maak. Ik hou van plukken in de natuur; vlierbloesem en bramen, maar we hebben in onze tuin ook aardig wat kruiden en als die gesnoeid of geoogst moeten worden dan maak ik er siroop van. Het is ontzettend leuk en extra lekker om je zelfgemaakte limonade te drinken, daarom wil ik mijn recepten met jullie delen. Ik begin met eentje, de hop-citroenverbena. Later meer....
Periode; Hopbellen kan je eind augustus, begin september plukken.
Ingrediënten:
Hopbellen, ik had een flinke flinke schaal vol, dus daar is dit recept op gebaseerd
Citroenverbena, een kleine schaal vol
Zoveel water tot alles goed onder staat, in mijn geval bijna 4 liter
Rasp van de schil (alleen het geel) van drie citroenen
Sap van 3 citroenen en drie limoenen, 250 á 300 ml
3 kilo rietsuiker
70 gram citroenzuur*
Keukengerei:
Zes liter pan
Een lange (houten) lepel
Citruspers
Rasp
Zeef en een stuk kaasdoek
Trechter
Flessen, gesteriliseerd met soda en kokend water
Breng een flinke pan water aan de kook en doe de hop en citroenverbena erbij, giet er eventueel nog kokend water bij tot alles onder staat. Breng opnieuw aan de kook. Als het kookt draai je het vuur uit en laat je met de deksel op de pan een hele sterke thee trekken. Ik ben de volgende dag pas verder gegaan, waardoor het ongeveer 20 uur heeft gestaan.
Giet de ‘thee’ door een zeef met kaasdoek en wring de blaadjes en hopbellen uit als een vaatdoekje. Hier komt heel geconcentreerd vocht uit, dus het is jammer als je dat niet doet. Het resultaat was een kleine 4 liter hop-citroenverbena thee.
Ik had op de tweede dag pas citroenen dus ik heb een deel van deze thee verwarmd en daarin de citroenrasp even laten trekken. Normaal gesproken had ik de rasp er meteen al bij gedaan, je hoeft dan maar 1 keer te zeven, wel zo makkelijk.
Doe de thee in een pan van minimaal 6 liter; door de suiker neemt het volume nog flink toe.
Voeg de suiker en het citroenzuur toe en breng het geheel aan de kook. Roer regelmatig in de pan zodat de suiker oplost, anders gaat hij karamelliseren op de bodem van de pan.
Pers de limoenen en citroenen uit en doe het sap bij de siroop als het bijna kookt.
Als de siroop kookt giet je hem in goed afsluitbare flessen. Als mijn beugelflessen op zijn gebruik ik ook wel flessen waar vruchtensap of tomatenpassata in heeft gezeten.
Het resultaat is een frisse, licht bittere limonade siroop met ook een beetje wrangheid. Wij vinden hem bijzonder en ook lekker! Een leuke afwisseling met de eerdere limonades van het seizoen; vlierbloesem en bramen. Wij drinken de limonades altijd met gekoeld, licht prikwater uit de Sodastream.
Ik bewaar mijn siropen tot ongeveer een jaar. Het kan waarschijnlijk langer, maar tegen die tijd is het bij ons allemaal opgedronken.
*Normaal gesproken gebruik ik 20 gram citroenzuur per liter vocht maar in dit geval heb ik iets minder gedaan omdat ik ook al citrussap toevoegde.
Mijn limonades maak ik met wat ik voorhanden heb, dus je hoeft het recept echt niet tot op de letter te volgen, juist niet!
Ik realiseer me dat de meeste mensen geen hop of citroenverbena in de tuin hebben en al helemaal niet allebei! Hop kan je op dit moment wildplukken en de citroenverbena kan je vervangen door een ander kruid of zelfs weglaten, misschien kan je dan wat meer citrus toevoegen voor de frissigheid.
Heb jij een lekkere variatie gemaakt? Laat het me weten, dat vind ik leuk!