Alles wat je misschien wel zou willen weten over je snijplank

Waarom hout?

Houten snijplanken zijn antiseptisch; bacteriën sterven binnen een paar minuten (ook van vlees en vis).

Hout in plaats van plastic; een plastic snijplank snij je kapot. De plastic deeltjes die loslaten komen in je eten terecht. Hout blijft door de vezelstructuur veel langer heel. Op een veelgebruikte plank zie je wel schade van de messen maar er 'verdwijnt' geen hout.

Nog een groot voordeel van een houten plank, vooral ten opzichte van een glazen, is dat je messen er veel minder snel bot van worden.

Schoonmaken:

Spoel je plank na gebruik meteen even af met (warm) water en verwijder vastgeplakte etensresten, dat is eigenlijk genoeg. Als je er droge ingrediënten op hebt verwerkt, zoals bijvoorbeeld brood, zou ik er alleen een doekje overheen halen.

Schoonmaken met een sopje mag ook maar afwasmiddel ontvet, spoel hem daarom na met schoon water en zet hem wat vaker opnieuw in de olie. Laat je plank staand drogen of liggend op een rekje, zodat hij aan beide kanten tegelijk droog wordt, anders trekt hij krom.

Een houten plank kan heel heet water verdragen, je mag hem best zo nu en dan onder de hete kraan afspoelen, het kan wel zijn dat je hem daarna opnieuw moet oliën.

Als je de plank toch een keer extra grondig wil reinigen kun je hem boenen met zout. Het zout werkt dan als schuur- en ontsmettingsmiddel.

Zet de plank niet in de vaatwasser. Dit is niet goed voor de plank, maar ook niet voor de rest van de vaat, omdat deze niet goed kan drogen als er hout tussen zit.

Onderhoud:

Als je plank er kaal en dof uit begint te zien heeft hij een nieuw olielaagje nodig.

Smeer je plank aan beide kanten royaal in met plantaardige olie. Na 15 minuten boen je de plank droog met een katoenen doek, of keukenpapier. Als alle olie binnen een paar minuten door het hout wordt opgezogen kan je nog een extra laag aanbrengen.

Koolzaadolie en druivenpitolie zijn heel geschikt omdat deze heel vloeibaar en vrij geurloos zijn maar je kan ook een andere plantaardige olie uit je keuken gebruiken.

Krom?

Hout neemt vocht op en laat het weer los. Als het aanwezige vocht in de plank niet in balans is kan de plank krom trekken. Dit is niet erg, hij wordt ook wel weer recht. Leg een kromme plank ‘s avonds met de holle kant naar beneden op het aanrecht, ‘s morgens is hij weer vlak.

Als je snijplank snel kromtrekt kan het zijn dat hij aan een oliebeurt toe is; hout dat verzadigd is met olie kan geen water opnemen.

Kletsnat?

Als je plank per ongeluk heel nat is geworden kan je hem versneld laten drogen. Dit doe je door een theedoek te bestrooien met een flinke laag zout. Leg hierop de snijplank en bedek ook die weer met een laag zout. Laat dit zo een paar uur liggen. Het zout trekt het water uit de plank. Als de plank zoveel water opneemt betekent het overigens ook dat hij weer een laagje olie nodig heeft.

Droog de plank niet bij een warmtebron, dat gaat zo snel dat het hout kan scheuren.

Ruw?

Het kan zijn dat je plank na verloop van tijd wat ruwer wordt. Dat zijn vezels die door vocht rechtop zijn gaan staan. Je kan de plank schuren met een fijn schuurpapier in de richting van de nerf. Maar ook boenen met een schuursponsje houdt de plank glad.

Winkelmandje

    Uw winkelmandje is leeg

    Misschien vindt u dit ook interessant ...